540 de mame vor fi informate despre drepturile lor pe piata muncii in cadrul proiectului Model Aplicat pentru Maternitate Activa (M.A.M.A). Proiectul vine ca o solutie la situatia actuala din Romania in care revenirea pe piata muncii a femeilor care au stat acasa o perioada pentru ingrijirea copiilor este destul de grea.
Astfel, prin intermediul a 27 de sesiuni de informare, femeile cu varste intre 20 si 49 de ani din regiunea Bucuresti – Ilfov vor avea ocazia sa afle despre egalitatea de sanse si de gen pe piata muncii. In prezent, doar 26% din companiile existente planuiesc sa incurajeze revenirea in viata profesionala a femeilor aflate in concediul de maternitate, conform celui mai recent studiu realizat de Regus la nivel global.
Potrivit analizei, 83% din oamenii de afaceri intervievati sunt de parere ca o flexibilitate crescuta a locului de munca ar produce o crestere a numarului de femei ce iau in considerare intoarcerea la munca dupa concediul de maternitate.
”A venit timpul sa intram si noi pe fagasul normal si sa lucram pentru o colaborare eficienta intre nevoia femeii de a sta acasa o perioada pentru dezvoltarea familiei si companiile in care performanta acestora este extrem de importanta si de nelipsit. Consideram ca proiectul M.A.M.A este doar un prim pas inspre o piata a muncii care promoveaza egalitate de sanse si combate discriminarea de orice fel”, a declarat Corina Atanasiu, Director executiv al CAIES.
In cadrul primei sesiuni de informare, ce a avut loc pe 17 august, mamele si viitoarele mame au discutat cu specialisti in resurse umane pentru a-si clarifica si consolida cunostintele despre legislatia in vigoare. Totodata, participantele au luat parte la un atelier de lucru prin care puteau sa identifice avantajele si dezavantajele reintegrarii mai devreme pe piata muncii.
Urmatoarele sesiuni de informare vor avea loc timp de 9 saptamani si se vor finaliza la inceputul lunii octombrie 2015.
In Romania, 25% dintre mame nu muncesc, ceea ce inseamna o pierdere consistenta in PIB, iar tendinta este in crestere daca se ia in considerare faptul ca pentru 80% dintre acestea, costurile formale de ingrijire (serviciu tip cresa) sunt prea mari. De asemenea, Romania se afla printre tarile cu cele mai mici rate de ocupare in randul femeilor, de doar 52% fata de media europeana de 58,5%.
M.A.M.A. – Model Aplicat pentru Maternitate Activa este un proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “Investeste in oameni!”.Bugetul total al proiectului este de 2,17 milioane lei, valoarea finantarii neramburabile fiind de 2,12 milioane lei.
Proiectul este implementat de Centrul de Analiza si Inovare Economico-Sociala – CAIES, in parteneriat cu Asociatia pentru Dezvoltare si Promovare Socio-Economica – Catalactica. (A.D.).